Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

DObrý den pane Kůs, děkuji za zajímavý článek. SOučasnou společnost si dovoluji nazývat CONCIETY jako zkratku slov Consumable a Society a rád bych kdyby se Vaše slova o sdílení vyplnila. Bohužel jak uvádí ve svém komantáři i pan Kšír, peníze vládnou světu a dokud nensatene hodnotová změna, radikálnější změny se očekávat nedají.

Věřím, že budeme moci navázat vzájemnou spolupráci.

0 0
možnosti

I33v95o 73Ž64á75č54e94k

26. 7. 2015 22:35

Syntetickou výrobu jídla v HODNĚ vzdálené budoucnosti nevylučuji, ale bude probíhat ve velkých továrnách na principu kapitalismu. Viz povídka A. C. Clarka Božský pokrm.

0 0
možnosti

I35v27o 57Ž31á14č86e22k

26. 7. 2015 16:46

Dá se na 3D tiskárně vytisknout i plátek svíčkové na biftek?

0 0
možnosti
Foto

Zajímavá úvaha. V jednom se ale mýlíte a to, že lidé zavrhnou kapitalismus. Možná je to tím, že si pod slovem kapitalismus představujete něco jiného. 

Společenská teorie, v níž je každému dovoleno sledovat vlastní cíle v rámci prostoru, do něhož nikdo jiný (bohužel běžně kromě vlády) nemůže beztrestně zasahovat, se nazývá kapitalismus . Tento vlastní prostor (majetek) lze rozšiřovat pouze vlastním úsilím a dobrovolnou směnou s ostatními. Při každé směně se mezi směňovanými statky vytváří směnný poměr – cena – a spontánně se organizují místa vyhrazené směnám – trhy. Ceny reflektují vztah dostupnosti (vzácnosti) daných statků (nabídka) a jejich hodnocení účastníky směny (poptávka). Neustále tak odhalují relativní vztahy mezi směňovanými statky a pružně reagují na změny v oněch fundamentálních datech – dostupnosti a hodnotových škálách účastníků směny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Vystudoval jsem původně průmyslovou energetiku a později i sociologii a psychologii. Jsem v současnosti předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, iniciátor projektu Česko je nano a spoluzakladatel nanoSPACE. Vedle nových technologií je mou další oblastí zájmu klinická psychologie.

www.jirikus.cz