Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nanoboti v mozku budou dostupní pro každého

Považujeme technologický rozvoj na počátku 21. století za důsledek zmenšování a zlevňování elektronických obvodů. Nabízí se úvaha, že to musí někdy skončit. 

Svět se propojil do digitální sítě, počítače se zmenšily do mobilního telefonu, kapacita mikročipů roste exponenciálně podle Moorova zákona. V současnosti se pracuje na kvantových počítačích, vědci používají doslova základní částice hmoty ke konstrukci výpočetních obvodů. Objevují se dokonce zprávy o náhradě elektroniky spinotronikou, kde jednotku informace ponese spin elektronu. Jenže hmota nejde přece dělit do nekonečna. Zastaví se tedy brzy exponenciála technologického pokroku, když už nebude možné dál miniaturizovat?

Umělá inteligence na cloudu

Opak je pravdou. V současnosti nejde jen o internet a výkonnou výpočetní techniku, vynořil se fenomén velkých dat neboli Big Data a umělé inteligence, která s nimi dokáže pracovat. Velká data data jsou přitom obrovské soubory informací všeho druhu produkované nejen lidmi u počítače, ale také rostoucím počtem různých senzorů na různých zařízeních a místech připojených na internet. V roce 2010 se během dvou dnů generovalo víc informací než od úsvitu civilizace do roku 2003. Do roku 2020 to bude otázka hodin. Vlastně už slábne význam i tak neuvěřitelně vysokého výkonu našich počítačů, telefonů a tabletů. Technologický růst se přesouvá do sofistikovaných algoritmů a programů, které přestávají sídlit u jednotlivých uživatelů, ale přesouvají se na cloudy, tedy na sdílená, obrovská digitální úložiště. Také se přiblížil okamžik, kdy umělá inteligence bezpečně rozpozná emoce člověka a bude je sama umět vyjádřit. Exponenciální rozvoj technologií pokračuje a odhodil okovy hmoty. 

Nanoboti v mozku pro každého

Futurolog, vynálezce a technolog Googlu Ray Kurzweil předpovídá, že umělou inteligencí na cloudu, senzory a velkými daty to zdaleka nekončí. Je blízko doba, kdy nás nanoboti o velikosti buněk vpravení do mozku propojí s globálním internetem. Vznikne prý cosi jako hybridní mysl. Zdá se Vám to přehnané? Jenže asi není. Například koncem ledna letošního roku vědci otestovali bezpečný grafenový interface s neurony. Jsme na prahu věku kyborgů? Propojí se mozky lidí s umělou inteligencí?

Ray Kurzweil se domnívá, že po připojení našich mozků přes interface do globální sítě si budeme také stahovat znalosti a dovednosti. A nebude to jen pro bohaté, podobně jako v současnosti mobilní telefony bude tato technologie dostupná prakticky pro každého. Když to domyslíme do všech důsledků, vytvoří náš mozek propojením s internetem zároveň další tělesné počitky. Tak jako dnes třeba vnímáme hudbu nebo prožíváme chuť dobrého jídla, budeme život na síti doslova cítit v těle. Děsí vás a bojíte se, že se vám někdo pak bude moci nabourat do mozku. Raye Kurzweila to nechává v klidu, prý šifrování dat bude vždycky o krok napřed před dešifrováním.

https://www.ted.com/talks/ray_kurzweil_get_ready_for_hybrid_thinking

Některé klíčové technologie ještě nebyly vynalezeny

V roce 1949 předpověděl prestižní časopis Popular Mechanics, že v budoucnosti nebudou počítače už možná vážit víc než 1,5 tuny. Trochu se spletli a nám to dnes připadá jako dobrý vtip, jenže ve své době ještě neznali technologie, které odstartovaly o dvacet let později exponenciálu miniaturizace elektroniky Gordona Moora. Je třeba si proto uvědomit, že některé klíčové technologie, které změní život lidí v příštích dvaceti letech našeho století, ještě vůbec nebyly vynalezeny. V laboratořích nanotechnologů se už teď objevují takové věci, jejichž důsledky je těžké domyslet. Například objev substance, co zásobuje energií buňky v těle, a mohla by napájet i příští generaci superpočítačů. Přijdou živé biologické superpočítače bez potřeby zásuvky nebo baterie? Nebo třeba nedávno byla vytvořena technologie, která rozpozná molekulu DNA, a bude na to stačit jen mobil a chytré udělátko s čipem. Nepřipadáte si jak ve Startreku?

Building living, breathing supercomputers: Discovery opens doors to creation of biological supercomputers that are about the size of a book

Jsme na prahu úplně jiného světa, na který se nemůžeme nijak připravit. Výhodu v něm bezpochyby bude mít kreativní člověk otevřené mysli. Dojde k zásadní změně způsobu vnímání reality a možná i kategorií identity a existence.  Ray Kurzweil se v předvídání budoucnosti zatím nikdy moc nemýlil. 

Autor: Jiří Kůs | pondělí 14.3.2016 8:00 | karma článku: 16,99 | přečteno: 3006x
  • Další články autora

Jiří Kůs

Nanotechnologie jako strategická technologie České republiky

Kombinace českých nanotechnologií se musí stát základem budoucího integrovaného systému preventivní ochrany obyvatelstva. Udělejme nanotechnologie strategickou technologií České republiky.

28.3.2020 v 19:26 | Karma: 31,91 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Jiří Kůs

Nanotechnologie v automobilovém průmyslu

Nanomateriály budou hrát v automobilovém průmyslu významnou roli. Výroba se změní na personalizovaný 3D tisk z nanokompozitů, které nahradí zcela ocel a plasty. Automobil s nanosenzory se bude sám orientovat a přizpůsobovat okolí.

15.4.2019 v 19:43 | Karma: 10,96 | Přečteno: 455x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Nanozmrzlina, chytré nanoobaly a nanovíno

Nanotechnologie budeme nacházet v potravinářství stále častěji v podobě nanoingrediencí, chytrých biologicky rozložitelných obalů nebo nanosenzorů. Cílem nanotechnologů je zlepšit chuť i vzhled potravin a snížit jejich plýtvání.

26.2.2019 v 23:34 | Karma: 13,50 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Osvědčené triky ve službách demagogie

V době internetu ovlivňují postoje a přesvědčení lidí stále více sociální sítě a hoaxy. Nesmíme ale zapomínat, že stejně silným nástrojem manipulace je také projev politika nebo jiné vlivné osoby, pokud to dotyčný umí.

4.2.2019 v 23:33 | Karma: 21,36 | Přečteno: 874x | Diskuse| Politika

Jiří Kůs

Můj nanotechnologický manifest

3. května 2018 jsme organizovali v Evropském parlamentu s Pavlem Teličkou Nanoden. Měl jsem si připravit krátkou keynote. Když jsem to psal, uvědomil jsem si, že je to vlastně můj nanotechnologický manifest.

9.5.2018 v 0:29 | Karma: 9,01 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Vystudoval jsem původně průmyslovou energetiku a později i sociologii a psychologii. Jsem v současnosti předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, iniciátor projektu Česko je nano a spoluzakladatel nanoSPACE. Vedle nových technologií je mou další oblastí zájmu klinická psychologie.

www.jirikus.cz