Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč by Česko mělo být NANO

Nové technologie a chytré materiály se stávají hybatelem 21. století. Změní už velmi brzo naše životy takovým způsobem, že se bude mluvit o další průmyslové revoluci.

Do našich životů vstoupí kvantové tečky, které přemění naše okno na mikroelektrárnu, zázračný grafen tisíckrát pevnější než ocel, průhledný, ohebný a elektricky vodivější než vše, co dosud známe, nanofiltry schopné vyčistit vodu od smrtících virů i radioaktivity nebo uhlíkové nanotrubičky, které donesou molekulu léku přesně na nemocné místo ve vašem těle. Masová výroba se změní na lokální tisk na 3D tiskárnách, použité materiály budou na bázi běžně dostupných prvků jako je uhlík.

Státy, kde se rozvíjejí tyto nové obory, budou v čele světové ekonomiky v příštích desetiletích. Kapitalismus 21. století nebude už o tom, kdo má na svém území ropné vrty nebo naleziště vzácných kovů, kdo umí vyrobit auto nebo počítač, ale o převratných technologiích a chytrých materiálech.

Handicap České republiky, že nemá žádná naleziště vzácných kovů nebo ropné vrty v 21. století zmizí. Otevírá se naopak velká šance vrátit se do pozice leaderů světového průmyslu, kde jsme kdysi byli. České strojírenství nebo výroba obuvi v Baťových závodech ve Zlíně byly světoznámé. Nyní nejde ale o obráběcí stroje, elektrárny, cukrovary nebo boty. Jedná se o nanotechnologie. Česká republika je jedním ze světových inkubátorů tohoto oboru. Profesor Jirsák z TUL a jeho vědecký tým vyvinuli v roce 2004 jako první na světě stroj na průmyslovou výrobu nanovláken. Pro doplnění: výraz nanotechnologie se používá už od 80. let 20. století pro technologie, které pracují s komponenty o rozměrech molekul a atomů. Nanovlákno je vlákno tisíckrát tenčí než lidský vlas, vlákna nejsou vidět ani pod optickým mikroskopem. Nanotextilie nacházejí použití ve zdravotnictví i v průmyslu, při filtraci, v oblasti hygieny a ochraně před viry i bakteriemi. Materiál je schopen zachytit i velmi jemné částice. 

V současné době působí v ČR vedle výzkumných pracovišť, které se zabývají nanotechnologiemi, asi dvě desítky firem s výrobky, kde jsou nanotechnologie použité. Jedná se například o nanovlákenné filtry a membrány, antialergické lůžkoviny, funkční nátěry čistící vzduch, ochranu zboží a dokumentů před padělateli nanotečkou, čističky vody s nanofiltrací, nanovlákenné struktury pro regenerativní medicínu aj. České republice patří řada patentů z tohoto oboru. Bohužel tyto firmy bojují s omezenými prostředky na marketing. Asociace, která by výrobce nano zastřešovala, vzniká až v těchto dnech.

Informovanost veřejnosti o nanotechnologiích je velmi malá, propagace v zahraničí je slabá a nekomplexní. Je důležité změnit to a ukázat všem doma i za hranicemi, co a kdo je v česku nano. Podnítit zvědavost školáků a studentů, aby nám vyrostly nové generace vědců a nanotechnologů. Pořádat konference pro odborníky a nano dny pro veřejnost ve velkých městech. Jít do škol a ukázat učitelům i jejich žákům, co se u nás v nano oborech vyrábí a vyvvíjí, jak to funguje. Synonymem pro Českou republiku by se tak mohl definitivně stát slogan použitý před pár lety v článku New York Times: 

CZECH IS NANO! 

ČESKO JE NANO!

Hezký slogan, nemyslíte?

Autor: Jiří Kůs | čtvrtek 11.9.2014 11:29 | karma článku: 22,24 | přečteno: 1448x
  • Další články autora

Jiří Kůs

Nanotechnologie jako strategická technologie České republiky

Kombinace českých nanotechnologií se musí stát základem budoucího integrovaného systému preventivní ochrany obyvatelstva. Udělejme nanotechnologie strategickou technologií České republiky.

28.3.2020 v 19:26 | Karma: 31,91 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Jiří Kůs

Nanotechnologie v automobilovém průmyslu

Nanomateriály budou hrát v automobilovém průmyslu významnou roli. Výroba se změní na personalizovaný 3D tisk z nanokompozitů, které nahradí zcela ocel a plasty. Automobil s nanosenzory se bude sám orientovat a přizpůsobovat okolí.

15.4.2019 v 19:43 | Karma: 10,96 | Přečteno: 455x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Nanozmrzlina, chytré nanoobaly a nanovíno

Nanotechnologie budeme nacházet v potravinářství stále častěji v podobě nanoingrediencí, chytrých biologicky rozložitelných obalů nebo nanosenzorů. Cílem nanotechnologů je zlepšit chuť i vzhled potravin a snížit jejich plýtvání.

26.2.2019 v 23:34 | Karma: 13,50 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Osvědčené triky ve službách demagogie

V době internetu ovlivňují postoje a přesvědčení lidí stále více sociální sítě a hoaxy. Nesmíme ale zapomínat, že stejně silným nástrojem manipulace je také projev politika nebo jiné vlivné osoby, pokud to dotyčný umí.

4.2.2019 v 23:33 | Karma: 21,36 | Přečteno: 874x | Diskuse| Politika

Jiří Kůs

Můj nanotechnologický manifest

3. května 2018 jsme organizovali v Evropském parlamentu s Pavlem Teličkou Nanoden. Měl jsem si připravit krátkou keynote. Když jsem to psal, uvědomil jsem si, že je to vlastně můj nanotechnologický manifest.

9.5.2018 v 0:29 | Karma: 9,01 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Vystudoval jsem původně průmyslovou energetiku a později i sociologii a psychologii. Jsem v současnosti předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, iniciátor projektu Česko je nano a spoluzakladatel nanoSPACE. Vedle nových technologií je mou další oblastí zájmu klinická psychologie.

www.jirikus.cz