Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Samočisticí textilie, lepidlo místo svářečky. Kde potkáme nanotechnologie v budoucnosti?

Motorem digitální revoluce jsou pokročilé materiálové technologie. Miniaturizace sestoupila na úroveň molekul a atomů. 3D tisk umožňují nanokompozitní materiály. A jsou další oblasti, kde se nanotechnologie budou brzy uplatňovat.

Očekávané hlavní oblasti rozvoje nanotechnologií v blízké budoucnosti  můžeme rozdělit do pěti skupin a tu poslední z nich dejme do závorky jako symbol, že naprosto překračuje naši dosavadní zkušenost:

PERVAZIVNÍ NANOSENZORIKA

CHYTRÉ MATERIÁLY

DECENTRALIZOVANÁ ENERGETIKA

BIG DATA

(NESMRTELNOST A SINGULARITA)

 

Pervazivní nanosenzorika - obaly potravin vám řeknou, že se objevily známky kažení

Senzor analýzy potu na chytrém náramku

Slovo pervazivní naznačuje, že senzory detekující nejrůznější fyzikální a chemické parametry budou ve světě žijícím v digitální síti úplně všude. Neviditelnými čidly si budou autonomní stroje s umělou inteligencí ohmatávat svoje okolí, ať už to budou auta bez řidiče, vojenské helikoptéry bez pilota nebo robosekuriťák v supermarketu. Můžeme si být jisti, že daleko předčí možnosti smyslů člověka. Nanosenzory v konstrukci staveb budou sledovat namáhání materiálu a kritické hodnoty vlivu prostředí. Nanosenzory v obalu potravin budou zákazníka nebo třeba naši inteligentní ledničku  informovat, že se objevily první známky kažení. Velkou oblastí využití nanosenzorů jsou ale tzv. wearables, což by se dalo neobratně česky přeložit jako miniaturizovaná nositelná elektronika. Můžeme si představit chytré hodinky nebo náramky, ale zdá se, že ohebnou neviditelnou elektronikou a nanosenzory bude v blízké budoucnosti přímo protkané celé oblečení, které bude monitorovat naše zdraví i náladu. Pro ilustraci dva příklady publikované v první polovině letošního roku: senzory, které analyzují lidský pot a tak mohou diagnostikovat řadu nemocí; grafenová náplast, která monitoruje glukózu v krvi a automaticky injektuje lék, když je třeba.

Monitor EKG na smartphonu

Umělá inteligence bude mít nepřetržitě aktualizované informace o našem stavu a bude na to reagovat. On-line AI lékař nás bude včas varovat, aplikovat lék na dálku nebo pošle rovnou autonomní sanitku. AI ukrytá v eshopech, facebooku nebo googlu bude vždycky vědět, co nám momentálně podle našeho emocionálního rozpoložení má nebo naopak nemá nabízet.

Neviditelné senzory v kombinaci se smartphony se také velmi pravděpodobně změní na flexibilní mobilní laboratoře. Firma Oxford Nanopore Technologies letos představila přenosnou  čtečku DNA, na kongresu MWC 2016 v Barceloně věnovanému mobilním technologiím byla předvedena technologie na bázi grafenu a kvantových teček, která udělá ze smartphonu monitor EKG.

Chytré materiály - superpevné metalické nanolepidlo, které nahradí svařování

Samoopravující se kompozitní materiál

Chytrým materiálem může být nanovlákenná bariéra v protiroztočových lůžkovinách pro alergiky, samočisticí nátěr na fasádu s nanočásticemi TiO2  ale i superpevné a ultralehké křídlo letadla z  grafenu. Velmi zjednodušeně řečeno chytrý materiál umí prostě vedle základního účelu použití díky nanotechnologiím ještě něco navíc. Například bostonský startup MesoGlue v lednu 2016 představil superpevné metalické nanolepidlo, které nahradí svařování a pájení kovových dílů. Na australské univerzitě RMIT vědci naopak pracují na samočisticí textilii, vyčistí se sama pouze pomocí světla a katalytické reakce nanostruktur. Nový nanokompozitní materiál vědců na Rice University se sám opraví a zůstane přitom pevný jako dřív. Vědci v Londýně nechali zmizet předmět pokrytý nanokompozitním materiálem. Nezačíná vám to připomínat sci-fi nabo Harryho Pottera?

Samostatnou kapitolou jsou nanotechnologické materiály ve spojení se 3D tiskem. Budoucí elektronika založená na grafenu se bude přímo tisknout na libovolné 3D tvary grafenovým inkoustem. Nemusí být tak daleko doba, kdy si třeba nový smartphone jednoduše doma vytiskneme. 3D tiskem to ale nekončí, na Northwestern University v Illinois ve Spojených státech běží projekt 4D tisku v nanoměřítku. Tím čtvrtým rozměrem je čas a vytisknuté objekty jsou schopné se v průběhu své životnosti postupně transformovat do jiných tvarů k plnění dalších funkcí.

Decentralizovaná energetika - tričko bude dobíjet smartphone

Grafenová vrstva na FV panelu vyrábí elektřinu z deště

Průmyslové revoluce se projevují současnou změnou ve třech klíčových technologiích: přenosu informace, dopravě a energetice. Nástup nového ekonomického paradigmatu sdílení, na jehož prahu dnes stojíme a nálepkujeme ho Druhý věk strojů, Třetí popř. Čtvrtá průmyslová revoluce nebo Průmysl 4.0, se dá v tomto smyslu popsat novou digitální komunikační technologií internetu, autonomní dopravou a decentralizací energetiky založené  na obnovitelných zdrojích. Nanotechnologie v následujících letech významně přispějí ke zvýšení účinnosti výroby energie z těchto zdrojů a k vyřešení levného způsobu akumulace. 

Energie bude všude a prakticky zadarmo. Zatím jsme zvyklí na střešní fotovoltaické panely, zastánci tzv. jádra argumentují závislostí na slunečném počasí. Jenže například chytrá okna s nanostrukturou vyrobí elektřinu i pod mrakem. Na Ocean University v Číně vyvíjejí fotovoltaické panely s grafenovou vrstvou, která umožní vyrábět elektřinu i z kapek vody za deště. 

Decentralizované levné skladování energie může mít nejrůznější podoby. Od vláken bundy, co se změní v superkondenzátor a dobijeme si mobil nebo tablet, až po český vynález 3D baterie, která by měla srazit současné ceny baterií na třetinu. Energii ale nemusí vyrábět jen slunce nebo déšť, vědci v Jižní Koreji vyvinuli nositelnou textilii, která generuje elektřinu pouhým ohýbáním a skládáním, tričko může tedy dobíjet wearable je tím, jak se jeho majitel bude pohybovat.

Big data - knihovna Kongresu USA se vejde do krychličky 0,1 milimetru

Nanostrukturovaný 5D disk

Všechno souvisí se vším. Umělá inteligence potřebuje ke svému dokonalému fungování trvalý  přístup k obrovskému množství informací, ať už to budou údaje sbírané pervazivní senzorikou nebo znalosti ve světových knihovnách a výzkumných centrech. Velká data musejí být někde uložená, a tím jak jejich velikost exponenciálně roste, roste i potřeba ukládat jich co nejvíce v co nejmenším fyzickém prostoru. 

Do hry vstupují nanotechnologie. V dubnu 2016 byla publikovaná zpráva, že se týmu vědců z Washington University a Microsoftu poprvé podařilo uložit binární kód do syntetické DNA. Data, která by dnes zaplnila paměť velikosti supermarketu, by se tak vešla do velikosti kostky cukru. V červenci 2016 se objevila na serveru BBC informace, že vědci v Holandsku vytvořili novou přepisovatelnou paměť, kde se informace ukládá už do jednotlivých atomů. Celá knihovna Kongresu USA se prý teď vejde do krychličky o straně 0,1 milimetru.

Dalším důležitým aspektem práce s velkými digitálními daty je zajištění, aby nedošlo k jejich nenávratné ztrátě. Na Univerzitě v Southamptonu se nedávno podařilo uložit data na speciálních 5D discích 360 TB z nanostrukturovaného skla, které vydrží prakticky věčně. Jako jeden z prvních dokumentů na miniaturní disk už například vypálili Velkou listinu práv a svobod. 

(Nesmrtelnost a singularita)

Replaceable Me

Poslední oblast, ve které se významně prosadí nanotechnologie je oprava lidského těla a ve finále i přímé propojení člověka se strojem. Všechno směřuje k tomu, že se naplní vize špičkového technologa Googlu a futurologa Raye Kurzweila. Před více jak deseti lety vyšla jeho kniha “Singularita je blízko”, jedná se o bod zlomu v historii lidstva, kdy inteligence strojů předežene člověka a dojde k trvalému propojení umělé inteligence s lidskými mozky. Ray Kurzweil tomu říká hybridní mysl.

Hra Pokémon GO letos odstartovala na globální úrovni rozšířenou realitu, ale musíme se připravit na to, že časem zcela zmizí hranice mezi fyzickým a virtuálním světem počítačových simulací.

V lednu 2016 vědci z několika zemí otestovali bezpečný grafenový interface s neurony. Paralelně s tím se pracuje na kvantovém internetu. Některé atomy si totiž dokážou uchovat kvantovou informaci a elektroniku by mohla nahradit tzv. spinotronika. Definici nehledejte, kvantový svět je těžko pochopitelný a řídí se úplně jinými pravidly, než jsme zvyklí. Zjednodušeně to však znamená, že v takovém internetu už nebude tématem rychlost přenosu informace, ta bude v momentě svého vzniku přítomná okamžitě všude. Tak jako neustále cítíme všechny části svého těla, bude hybridní mysl vnímat neustále celou síť. 

Možná se tam jednou lidská mysl přestěhuje zcela k umělé inteligenci a nebude potřebovat biologické tělo. Jenže zatím to tak není a my fyzicky stárneme a ohrožují nás různé nemoci.  Nanomedicína proto sleduje dva směry výzkumu, jedním je cílená doprava léků a údržba orgánů, druhým je pak kompletní výroba náhradních částí lidského těla. Už existují technologie jemného skeletu z nanovláken potřebného tvaru, kolem kterého kmenové buňky v laboratorních podmínkách dotvoří lidský orgán. Nanotechnologové vám tak dokážou vyrobit třeba náhradní ucho, navíc bude z vašich kmenových buněk, takže ho tělo bez problému přijme. Jiná varianta, která se také před nedávnem objevila, je kombinace předešlého s tiskem výchozího tvaru orgánu přímo na 3D tiskárně. Jako třetí možnost se pak jeví vylepšení člověka kompletně syntetickým materiálem. Olivio Labs oznámili, že vyvinuli nový polymer, který replikuje mladou lidskou kůži. Materiál na bázi grafenu vytvořený vědci Monash University v Melbourne je citlivější než lidská kůže a může být použitý pro roboty i na náhradní ruce člověka. 

Někdy ale postačí jen stávající orgán opravit. Ve Švýcarsku staví z nanočástic dálkově ovládané lékařské mikroboty opraváře. Už mají první funkční prototyp. Explodující nanobubliny dokážou zničit buňky rakoviny. Na Vanderbilt University zase vyvinuli čip s nanofiltrem, který v umělé ledvině nahradí dialýzu. To je jen několik příkladů neuvěřitelných možností nanotechnologií v lékařství. 

 

Čeká nás tedy věčné mládí, energie zadarmo, samočisticí oblek a mysl propojená s umělou inteligencí? Vítejte na prahu nanorevoluce.

 

Nano je měřítko neviditelného rozměru

Rozdíl mezi jedním nanometrem a metrem je jako rozdíl velikosti tenisáku a zeměkoule nebo mravence a fotbalového hřiště. Těžko si asi představíme, že nanovlákno je tisíckrát tenčí než lidský vlas. Nanotechnologie manipulují s hmotou v těchto velmi malých a lidskému oku ukrytých dimenzích a vytvářejí nové vlastnosti materiálů, které nejdou fyzikálně v makrosvětě vytvořit. Objem světového trhu nanotechnologických produktů neustále roste a v roce 2020 se odhaduje na 3 bilióny USD. 

 

Autor: Jiří Kůs | úterý 26.7.2016 20:01 | karma článku: 21,22 | přečteno: 4035x
  • Další články autora

Jiří Kůs

Nanotechnologie jako strategická technologie České republiky

Kombinace českých nanotechnologií se musí stát základem budoucího integrovaného systému preventivní ochrany obyvatelstva. Udělejme nanotechnologie strategickou technologií České republiky.

28.3.2020 v 19:26 | Karma: 31,91 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Jiří Kůs

Nanotechnologie v automobilovém průmyslu

Nanomateriály budou hrát v automobilovém průmyslu významnou roli. Výroba se změní na personalizovaný 3D tisk z nanokompozitů, které nahradí zcela ocel a plasty. Automobil s nanosenzory se bude sám orientovat a přizpůsobovat okolí.

15.4.2019 v 19:43 | Karma: 10,96 | Přečteno: 455x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Nanozmrzlina, chytré nanoobaly a nanovíno

Nanotechnologie budeme nacházet v potravinářství stále častěji v podobě nanoingrediencí, chytrých biologicky rozložitelných obalů nebo nanosenzorů. Cílem nanotechnologů je zlepšit chuť i vzhled potravin a snížit jejich plýtvání.

26.2.2019 v 23:34 | Karma: 13,50 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Osvědčené triky ve službách demagogie

V době internetu ovlivňují postoje a přesvědčení lidí stále více sociální sítě a hoaxy. Nesmíme ale zapomínat, že stejně silným nástrojem manipulace je také projev politika nebo jiné vlivné osoby, pokud to dotyčný umí.

4.2.2019 v 23:33 | Karma: 21,36 | Přečteno: 874x | Diskuse| Politika

Jiří Kůs

Můj nanotechnologický manifest

3. května 2018 jsme organizovali v Evropském parlamentu s Pavlem Teličkou Nanoden. Měl jsem si připravit krátkou keynote. Když jsem to psal, uvědomil jsem si, že je to vlastně můj nanotechnologický manifest.

9.5.2018 v 0:29 | Karma: 9,01 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Potenciál nanomateriálů ve stavebnictví

Nanotechnologie jsou svou podstatou interdisciplinární, lze je využít ve všech odvětvích od medicíny, přes textilní průmysl, enviromentální aplikace, elektroniku až po energetiku. I v tak konzervativním oboru, jako je stavebnictví

2.5.2018 v 10:09 | Karma: 15,55 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Proč by měl být 10. září Národní nanotechnologický den ČR

Hledáme jako Asociace nanotechnologického průmyslu podporu při podání návrhu zákona vyhlásit 10. září jako významný den: Národní nanotechnologický den ČR. Logika je v datu, jeden nanometr je 10 na -9 metru, tedy 10.9.

9.2.2017 v 7:08 | Karma: 8,93 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

Jiří Kůs

Dny tradičních vyšších profesí jsou sečteny, přichází post-profesní společnost

Úsměvné iniciativy typu Práce 4.0 by měly volit přiléhavější název, například Práce 0. Nastupující technologická revoluce vezme člověku v jejich tradiční podobě i vyšší profese, včetně lékařů, právníků, architektů nebo učitelů.

22.1.2017 v 22:08 | Karma: 20,57 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Narcismus v politice

Představa laika o narcismu se omezuje na člověka, který touží po obdivu. Zdá se pochopitelné, že se narcisové objevují hojně v politice. Narcismus ale patří mezi nejhlubší poruchy osobnosti a nejde zdaleka jen o vyžadovaný obdiv.

18.12.2016 v 21:26 | Karma: 20,62 | Přečteno: 928x | Diskuse| Společnost

Jiří Kůs

Nanoboti v mozku budou dostupní pro každého

Považujeme technologický rozvoj na počátku 21. století za důsledek zmenšování a zlevňování elektronických obvodů. Nabízí se úvaha, že to musí někdy skončit.

14.3.2016 v 8:00 | Karma: 16,99 | Přečteno: 3006x | Diskuse| Věda

Jiří Kůs

Megapodvod paušálu za jistič a manipulace veřejnosti

Světová energetika směřuje neodvratně k decentralizaci a obnovitelným zdrojům. Molochy v jadernouhelném českém království se začínají bránit.

29.2.2016 v 9:00 | Karma: 31,86 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Nedovolme našemu strachu, aby nás ovládl.

Mé prohlášení jako předsedy Asociace nanotechnologického průmyslu ČR k tragickým událostem v Paříži 13. listopadu 2015.

14.11.2015 v 11:32 | Karma: 9,75 | Přečteno: 551x | Diskuse| Společnost

Jiří Kůs

Lidská práce možná nebude důležitá

Vývoj, přeměna a růst není v přírodě ani kosmu lineární. Exponenciála se zdá být hluboce vetknutá do přediva časoprostoru. Chápeme to u dělení buněk a stejný vzorec nyní nacházíme i v rozvoji převratných technologií.

20.9.2015 v 22:04 | Karma: 15,68 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Budou nám říkat lidé karbonové éry?

Nová průmyslová revoluce už začala a je o sdílení. Zmizí hranice mezi fyzickým a virtuálním světem, fyzické předměty budou mít svou digitální podobu, lidé se stanou prozumenty, kteří aktivně tvoří i konzumují digitální obsah sítě.

26.7.2015 v 14:04 | Karma: 13,09 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Jsou české nanotechnologie bezpečné?

Všechno nové a neznámé odpradávna v člověku vyvolává obavy a strach. Jedná se o evoluční mechanismus, který nás na jedné straně sice chrání, na druhé straně ale může zmařit dobré a inovativní nápady, které by člověku zkvalitnily život. To se týká i zcela nových technologií nabízejících nová řešení. Nikola Tesla si už v r. 1905 posteskl : “V našem dnešním světě se revoluční myšlenky a vynálezy namísto podpory a pomoci setkávají již ve stadiu dospívání s překážkami a úklady, jež jim chystají sobecké zájmy, pedantství, hloupost a nevzdělanost, že musejí čelit napadání a posměchu.” Vždycky je jednodušší odmítnout nebo kritizovat, než studovat a snažit se porozumět novému. Bývá také politicky výhodnější a snadnější zdvihnout nad davem prapor proti kacířům, než se snažit otevřít duši lidí novým myšlenkám.

1.2.2015 v 16:05 | Karma: 20,04 | Přečteno: 3071x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Třetí průmyslová revoluce

Zkuste na chvíli zavřít oči a představit si úplně jiný svět. Energie přestala být zajímavou prodejní komoditou, nikdo neposouvá těžební limity, nikoho nezajímají nová naleziště ropy, uran se přestal těžit a roury plynovodů už nikd

27.10.2014 v 14:27 | Karma: 19,51 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Proč by Česko mělo být NANO

Nové technologie a chytré materiály se stávají hybatelem 21. století. Změní už velmi brzo naše životy takovým způsobem, že se bude mluvit o další průmyslové revoluci.

11.9.2014 v 11:29 | Karma: 22,24 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Dobře položená otázka aneb Jak se manipuluje lidmi

Manipulace na sebe bere různé podoby. Osvědčenou strategií je vytváření v manipulovaném pocit viny, pokud by se zachoval jinak než chce manipulátor. Politika je plná manipulace, i ta regionální, jak jsem se nedávno přesvědčil v přímém přenosu ve Vodňanech.

28.5.2014 v 10:30 | Karma: 19,85 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kůs

Stát: inovace nepodporovat

Přišli jste s nápadem jako první? Počkejte si dva roky, až vás všichni předběhnou, pak vás podpoříme.

8.10.2013 v 9:22 | Karma: 14,33 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Vystudoval jsem původně průmyslovou energetiku a později i sociologii a psychologii. Jsem v současnosti předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, iniciátor projektu Česko je nano a spoluzakladatel nanoSPACE. Vedle nových technologií je mou další oblastí zájmu klinická psychologie.

www.jirikus.cz