Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třetí průmyslová revoluce

Zkuste na chvíli zavřít oči a představit si úplně jiný svět. Energie přestala být zajímavou prodejní komoditou, nikdo neposouvá těžební limity, nikoho nezajímají nová naleziště ropy, uran se přestal těžit a roury plynovodů už nikd

Každý dům se stane mikroelektrárnou

V tomto jiném světě se každý dům, byt i každé auto stalo mikroelektrárnou. Energie se převážně získává ze slunce, které svítí všude.  Fotovoltaické střechy, okna s neviditelnými kvantovými tečkami a důmyslné fotovoltaické nátěry s nanočásticemi vyrábějí elektřinu. Přebytky se akumulují v grafenových superkondenzátorech nebo vodíkových článcích, aby bylo dost i v noci. Inteligentní síť INTERGRID zajišťuje tok energie od Vás k dalším bytům a domům a naopak. 

Nespotřebovanou energii váš inteligentní elektroměr dokáže okamžitě výhodně prodat a stejně tak výhodně nakoupit, pokud potřebujete v danou chvíli víc než sami vyrobíte. Elektrický proud se uzavírá podle Ohmova zákona nejkratší cestou, není tedy nutné přenášet na velkých vedeních velké výkony na dálku. Naprostá většina energie se spotřebuje v místě, kde žijete. Platíte jen správci místní sítě, možná to není už ČEZ ani EON, ale Google. Cena za přenos elektřiny, kterou jste prodali, nebo nakoupili, není vysoká, ale v praxi je to stejně tak, že si většinu spotřebujete sami. Není to žádný byznys. Energie přestala být elitním zdrojem, co někdo má a někdo ne. Je prostě všude a je jí dost.

 

 

Bohatý je ten, kdo si může na internetu zaplatit službu, přístup do databází věcí, nikoliv ten, kdo vlastní věci

 

 

Změnila se i doprava. Auto přestalo být majetkem a stala se z něj služba. Aplikace na mobilním telefonu vám přivolá na zvolené místo a ve zvolený čas autonomní elektromobil a odveze vás, kam potřebuje. Zaplatíte přes internet – stejně jako dnes třeba jízdenku autobusu. Slovo autonomní znamená, že to auto nepotřebuje řidiče, řídí se samo. Aut je najednou na silnicích mnohem méně, protože jsou tímhle způsobem sdílení lépe využívaná.

 

Lidé si tisknou na 3D tiskárnách vše, co potřebují

 Je to opravdu jiný svět. Téměř už zmizela sériová výroba. Lidé si to, co potřebují, tisknou doma na 3D tiskárnách. Bohatý je ten, kdo si může na internetu zaplatit službu, přístup do databází věcí, nikoliv ten, kdo vlastní věci. Virtuální trh se službami a sdílením se stal jakousi formou ekosystému, kde se lidé navzájem potřebují a sdílejí myšlenky, věci, nápady.

Změnil se i způsob života a bydlení. Skutečností se stalo to, co bylo dříve snem futuristických architektů. Heslo “Jídlo z blízka” přineslo do měst sítě komunitních zahrad a čistý vzduch. Je to nenávratný konec karbonové éry s kouřem z komínů a výfuků aut. Všude přítomné a současně neviditelné nanosenzory začaly sledovat zdraví lidí i prostředí, kde žijí. To všechno je Třetí průmyslová revoluce. Nechce se Vám otevřít oči? Zdá se Vám to daleko a nepravděpodobné? Možná mi teď nebudete věřit, ale ona už ve skutečnosti začala. 

 

Konec karbonové éry

Propagátorem a duchovním otcem konceptu a vize Třetí průmyslové revoluce je americký ekonom, politolog a filozof Jeremy Rifkin. Vydal o ní před několika lety i stejnojmennou knihu, kde píše o pěti pilířích, které musí být současně postaveny, aby to celé fungovalo.

Za 1. obnovitelné neelitní zdroje energie

Za 2. každý dům jako mikroelektrárna 

Za 3. vyřešená akumulace energie

Za 4. elektromobilita

Za 5. inteligentní síť přenosu INTERGRID

Současný technologický vývoj nabízí stále levnější a výkonnější fotovoltaické panely, ve fázi prototypů jsou okna s kvantovými tečkami, ohebné články z grafenu, superkondenzátory a 3D baterie. Do elektromobility masivně investují všechny automobilky a Google vytvořil autonomní řízení auta, které je spolehlivější než skutečný řidič. Monitorovaní energie chytrými elektroměry a přenos dat po síti jsou běžnou věcí.

Zkuste si na závěr představit i Českou republiku v tomto jiném světě. Já ji tak vidím a věřím, že ty změny přijdou brzy. Jen možná někteří naši současní politici, když zavřou oči, vidí něco jiného … skanzen jádra, uhlí a plynu.

Autor: Jiří Kůs | pondělí 27.10.2014 14:27 | karma článku: 19,51 | přečteno: 1658x
  • Další články autora

Jiří Kůs

Nanotechnologie jako strategická technologie České republiky

Kombinace českých nanotechnologií se musí stát základem budoucího integrovaného systému preventivní ochrany obyvatelstva. Udělejme nanotechnologie strategickou technologií České republiky.

28.3.2020 v 19:26 | Karma: 31,91 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Jiří Kůs

Nanotechnologie v automobilovém průmyslu

Nanomateriály budou hrát v automobilovém průmyslu významnou roli. Výroba se změní na personalizovaný 3D tisk z nanokompozitů, které nahradí zcela ocel a plasty. Automobil s nanosenzory se bude sám orientovat a přizpůsobovat okolí.

15.4.2019 v 19:43 | Karma: 10,96 | Přečteno: 455x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Nanozmrzlina, chytré nanoobaly a nanovíno

Nanotechnologie budeme nacházet v potravinářství stále častěji v podobě nanoingrediencí, chytrých biologicky rozložitelných obalů nebo nanosenzorů. Cílem nanotechnologů je zlepšit chuť i vzhled potravin a snížit jejich plýtvání.

26.2.2019 v 23:34 | Karma: 13,50 | Přečteno: 532x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kůs

Osvědčené triky ve službách demagogie

V době internetu ovlivňují postoje a přesvědčení lidí stále více sociální sítě a hoaxy. Nesmíme ale zapomínat, že stejně silným nástrojem manipulace je také projev politika nebo jiné vlivné osoby, pokud to dotyčný umí.

4.2.2019 v 23:33 | Karma: 21,36 | Přečteno: 874x | Diskuse| Politika

Jiří Kůs

Můj nanotechnologický manifest

3. května 2018 jsme organizovali v Evropském parlamentu s Pavlem Teličkou Nanoden. Měl jsem si připravit krátkou keynote. Když jsem to psal, uvědomil jsem si, že je to vlastně můj nanotechnologický manifest.

9.5.2018 v 0:29 | Karma: 9,01 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Vystudoval jsem původně průmyslovou energetiku a později i sociologii a psychologii. Jsem v současnosti předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, iniciátor projektu Česko je nano a spoluzakladatel nanoSPACE. Vedle nových technologií je mou další oblastí zájmu klinická psychologie.

www.jirikus.cz